Taichi

                                 

DE WITTE KRAANVOGEL

 

LELYSTAD – De Witte Kraanvogel verzorgt al 20 jaar Tai Chi lessen. Althans, de man achter De Witte Kraanvogel, Ted Duijvestijn. In Lelystad doet Ted dat in buurthuis De Brink. Maar hij geeft ook les buiten de stad en wel in Dronten en Kampen. En met veel plezier, want het boeit nog steeds, vertelt hij.

Hoe is Ted met Tai Chi in aanraking gekomen? Hij vertelt: ‘In 1984 ben ik begonnen met les te nemen, in Zwolle, bij Jan Kraak. Hij is de grondlegger van de Tai Chi in Nederland.’ En hij gaat verder: ‘Ik had iets gelezen over Tai Chi en inmiddels ook Jan Kraak ontmoet op het Feest van de Geest in De Gouden Handen, een voormalig klooster, dat onder meer gebruikt werd voor tentoonstellingen.’ Feest van de Geest? ‘Dat is een speciaal weekend waar alle alternatieve disciplines bij elkaar kwamen, aura healing, enzovoort.’ Een aantal jaren later, in 1987, toen Ted op zoek was naar een nieuwe invulling van zijn leven, begon hij zelf met het geven van een aantal lessen Tai Chi. Die nieuwe invulling vond hij uiteindelijk ook in deze richting. Een goede keuze, zo bleek later, want inmiddels zijn we 20 jaar verder en hij vindt het nog steeds leuk. ‘Het boeit nog steeds. Eigenlijk wordt het steeds interessanter, de bewegingsleer, de filosofie erachter, de mensen die ik ontmoet. Ik vond altijd al dat er iets boeiends in zat.’ Wat is Tai Chi precies? ‘Tai Chi is een bewegingsleer uit China die helpt om terug te keren naar bewegen vanuit het midden. Het is leren vanuit je buik te bewegen en op je benen te staan. Wanneer je vanuit het midden beweegt, haal je de overspannenheid weg en dit bevordert je gezondheid.’ Als voorbeeld noemt Ted de mensen die met een rollator lopen. Wanneer je deze mensen ziet lopen, is hun hoofd vaak al veel verder dan hun benen. ‘Zij lopen niet vanuit hun midden, vanuit hun buik,‘ aldus Ted. Het is lastig uit te leggen. Zoals met veel zaken is dit ook weer zoiets dat je gewoon ervaren moet. Ted doet een eenvoudige staande oefening en ik doe hem na. Ik kan het niet meer navertellen, maar ik herinner me wel dat het prettig aanvoelde. En dat is dus de bedoeling. Hij vertelt ook dat sommige mensen heel sceptisch aan Tai Chi beginnen. Later zijn dit vaak de meest enthousiaste mensen, omdat zij gemerkt hebben dat het dus echt werkt. ‘Met Tai Chi is het mogelijk om veel te doen aan je eigen gezondheid,‘ zegt Ted. En ik geloof hem. De Witte Kraanvogel is te bereiken op telefoonnummer 244070. Men kan ook mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Naast lessen Tai Chi geeft Ted ook workshops op dit gebied. Hiernaast heeft hij zich eveneens gespecialiseerd in Tuina (spreek uit twiena) massage, voetreflexologie en hotstone massage.

Ted Duijvestijn, De Witte Kraanvogel Lelystad

Inlichtingen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0320-244070

Tai Chi Tao, Qigong, W.C.C. Chen vorm, W.C.C. Chen zwaardvorm, Tuina massage, Kungfu Waaiervorm, Meridiaan Qi Gong.